België: onze wafels! Verbuig de adjectieven (A)


Vul alle ontbrekende woorden in. Als je ze allemaal ingevuld hebt, druk dan op de knop 'controleer'. Veel succes!

Ons land is in het buitenland om veel dingen bekend. Het gaat vaak over dingen om te eten of te drinken. Denk maar aan (heerlijk) chocolade en (koud) bier. Maar ook onze wafels zijn heel erg (bekend) in de wereld. Niet elke wafel is dezelfde. Er zijn enkele soorten wafels. Zo zijn er bijvoorbeeld de (Brussels) ' wafels' en de (Luiks) ' wafels'. (Brussels) wafels zijn (rechthoekig) . Ze zijn (licht) . Je eet ze (warm) of (koud) . (Luiks) wafels hebben (rond) hoeken. Er zit parelsuiker in. En je eet ze best (warm) .

Er is nog een (klein) verschil tussen (Luiks) en (Brussels) wafels. Dat zijn de gaten in de wafel. In een (echt) (Brussels) wafel zitten 20 gaten. De (Luiks) wafel heeft er 24. In een (Luiks) wafel hoort ook het (typisch) kruid kaneel.

Wafels hebben een (lang) geschiedenis. Mensen bakten heel lang geleden hun gebak op (warm) stenen. Later deden ze dat op een plaat uit ijzer. Nog later bakten ze het tussen 2 (ijzer) platen. Zo ging het bakken nog sneller.

In de jaren 1200 bedacht een smid een (nieuw) vorm om te bakken. Hij maakte (ijzer) platen met putjes. Die platen drukten een (speciaal) tekening in het gebak. Die leek een beetje op een honinggraat. Zo werd het woord 'wafel' voor het eerst gebruikt. Want 'wafel' is een (oud) (Frans) woord. Het betekent 'honinggraat'.

De Luikse wafel is een bijzondere soort wafel. Er bestaat een (oud) legende over. Die vertelt over de kok van de prins van Luik in de jaren 1700. De prins wilde gebak met stukjes suiker. Zijn kok bedacht toen de (lekker) (Luiks) wafel. De prins was er meteen dol op.